fbpx

A Magneti Marelli kerékkiegyensúlyozó és gumiabroncs szerelő gépek tesztje

2020-06-03T12:53:28+02:002020. június 4.|Címkék: , |

0

A Magneti Marelli gumiabroncs cserélő berendezések tesztje – a jelenleg már enyhülő irányt vett korlátozások miatt – a tervezettnél több héttel tovább tartott. Késett a gumiabroncs csere szezon, de végül megérkezett, és végre lehetővé vált a berendezések lehető legnehezebb körülmények közötti tesztelése. Foglaljuk hát össze, hogyan teljesítettek és mit gondolnak róluk a szerelők?

Várjuk a szezont…

Miközben a Magneti Marelli szakemberei a szervizben a tesztelésre váró gumiabroncs cerélő gépeket telepítették, a koronavírus járvány már javában tombolt Kínában, és éppen megtámadta Olaszországot. Kevesen számítottak arra, hogy ezek a – szervizünkben természetesen széles körben kommentált – események hamarosan ilyen nagy hatással lesznek a gazdaságra, beleértve a gépjármű szerviz piacot is. Néhány nyilvánvaló nehézséget kivéve, beleértve a gumiabroncsok cseréjével kapcsolatos közösségi vitát, a velünk együttműködő szerviz nem tapasztalt jelentős forgalomkiesést, és a gumiabroncsok cseréje iránt érdeklődő ügyfelek sem maradtak el. Bár a tesztüzem néhány héttel meghosszabbodott, annál biztosak vagyunk abban, hogy egyetlen olyan szempont sem kerülte el a figyelmünket, amely meghatározó lehet a Magneti Marelli gumiabroncs szerelő és kiegyensúlyozó berendezések munkájának megítéléséhez.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a két tesztelt gép közép ár kategóriájúak – nem a legolcsóbbak, de nem is a legdrágábbak a Magneti Marelli ajánlatában:

 • Az MM-HC1224LL2V gumiabroncs szerelő
 • Az MM-HC1024FA kerékkiegyensúlyozó

Az volt a célunk, hogy a kiválasztott berendezések az olyan szervizek számára is ésszerű lehetőséget kínáljanak, akik a gumiabroncsok cseréje mellett számos más szolgáltatást is nyújtanak. Ezért mindenekelőtt kedvező ár/minőség arányt és funkcionalitást vártunk el a berendezésektől.

Az MM-HC1224LL2V gumiabroncs szerelő gép a Pro Line termékcsaládból

A tesztünkben a szakemberek több száz gumiabroncs felszerelése alkalmával tesztelték a berendezés előnyeit és hátrányait. Megfigyeléseiknek az szolgáltatott alapot, hogy az elmúlt néhány évben egy másik gyártótól származó gépet használtak. Amire már a vizsgálatok során először felfigyeltek, az a berendezés stabilitása volt. A Magneti Marelli olyan szabadalmaztatott trapéz alapú konstrukcióval büszkélkedhet, amely nagy stabilitást nyújt a gumiabroncsok felszerelésekor. Ez igaznak is bizonyult, mert még nagyon nagy kerekek esetében is (mint ahogy az alábbi képeken is látható) a berendezés stabilitása lenyűgöző volt. A berendezés alkalmazása során a szerelők soha nem észleltek vibrációt vagy bármilyen más problémát. A gép stabilitása azért fontos kifejezetten a szerviz számára, mert gyakran kell nagy méretű kerekekkel dolgozniuk. A szerviz gyakori látogatói a környék terepjáró rajongói, ami többek között azt jelenti, hogy az alábbi képeken látható 35 colos kerekek meglehetősen gyakori vendégek. Mint látható, a termetes kerék zökkenőmentesen elfért az összeszerelő asztalon. A katalógus szerint 45 col az MM-HC1224LL2V által megmunkálható legnagyobb kerékátmérő. A szerviz motorkerékpárokat is gyakran kiszolgál. A motorkerekek esetében különösen hasznosnak bizonyult az, hogy szerelő pofák tetszés szerinti helyzetbe állíthatók. A szervizben előzőleg dolgozó berendezés befogó pofáit csak a két szélső helyzetbe lehetett állítani. Motorkerékpárok esetében a felnit „fordítva” fogják meg a pofák, így ha a pofákat nem lehet egy adott pillanatban hosszabb időre megállítani, akkor gyorsan kell felszerelni a gumiabroncsot, kockáztatva a felni esetleges megkarcolását.

A „civil” gumiabroncsokon végzett mindennapi munka során a szerelők leginkább a Magneti Marelli berendezés két fő jellemzőjét értékelték- a segédkar rendszert, amely az alacsony profilú gumiabroncsoknál jelentett segítséget, valamint a gép lábaira helyezhető csúszó betéteket, amelyek megelőzik a felni karcolódását. A segédkar három fő elemből áll: egy szorító tányérból, egy patából (ez az úgynevezett „harmadik kézből”) és egy szorítógörgőből. A szerelők már ismerték a rendszert, de értékelték a szorítógörgő kényelmes alkalmazásának lehetőségét két olyan magasságban, amellyel korábban még nem találkoztak. Ez a lehetőség hasznosnak bizonyult a nagy felnik esetében. „Időszerű” megoldás, hiszen a SUV-ok korszakban élünk, és ezért az autók kerekei folyamatosan „nőnek”.

A szerelő lábakra erősíthető puha műanyag sapka elemek védik a felnit a karcolásoktól a gumiabroncs fel-, és leszerelésekor. Bár egy idő után elhasználódnak, szerencsére a Magneti Marelli 20 tartalék darabot ad minden berendezéshez. A szerviz által előzőleg használt berendezés fém talpakkal volt felszerelve. Igaz, hogy megfelelő profillal rendelkezett, de így is jelentős kézügyességet és összpontosítást igényelt a berendezés kezelőjétől, hogy ne karcolja meg a felnit.

A szervizben szerzett tapasztalatok rámutattak arra, hogy az MM-HC1224LL2V gumiabroncs szerelő berendezés több olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnynek és hátránynak is tekinthetők. Az integrált felfújó egység lehetővé teszi a kerék gyors felpumpálását a gépasztalon, és ezt eleinte nagyra értékelték a szerelők. De az első pozitív benyomás után az egyik szerelő észrevette, hogy a nyomásmérő óra tárcsája azért nagyobb is lehetne. Ha valakinek nincs sas szeme, közelebb kell hajolnia a tárcsához, hogy le tudja olvasni a pontos értéket. Eleinte dicsérték a szerelők a berendezés alján található pedállal irányítható pumpáló rendszer kényelmes használatát. Idővel azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a pedál precízebb is lehetne. A megfelelő légnyomás eléréséhez „érezniük” kell a pedál megfelelő pozícióját – hogy ne nyomják túl erősen vagy túl gyengén.
A szerelőknek a bontófejjel kapcsolatban is hasonló véleményük volt. A fej négy pozícióba állítható, ami jobb megoldás, mint az előző gép esetében. Ismét egy előny, ami egyesek szerint hátránynak bizonyulhat. A berendezés felépítése miatt a bontófejet erősen hátra kell dönteni, hogy a kereket elé lehessen helyezni. Nagyméretű kerekek (és a szerelő rövid karja) esetében ez problémás lehet, különösen huzamosabb használat után. Bár tényleg megpróbáltak “mindenbe belekötni”, a szerelők a berendezésben más hibát nem találtak.

Főbb előnyei:

 • stabil felépítés,
 • integrált abroncsfelfúvó egység,
 • a rögzítő pofák tetszés szerinti helyzetbe történő beállításának képessége,
 • a szerelőlábakra erősíthető sapkák,
 • funkcionális segédkar,
 • két sebességű csendes munkaasztal motor,
 • a bontófej felépítése

Hátrányai:

 • a nyomásmérő óra mérete,
 • a pumpáló pedál specifikus működése
 • a bontófej felépítése

Az MM-HC1024FA kerékkiegyensúlyozó

Az általunk tesztelt gépduó második tagja a kerékkiegyensúlyozó automata fékkel és 17 colos LED monitorral felszerelt MM-HC1024FA. A szerelőknek nem voltak túlzott elvárásaik ezzel az géppel kapcsolatban – hiszen a kerékkiegyensúlyozók általában egyformák. A tapasztaltabb szerelők azonban tudják, hogy az autóiparban, csakúgy, mint a sportban, a lényeg a részletekben rejtőzik. A legnagyobb hatással a lézermutató volt rájuk, amely azt jelzi, hogy hol kell lennie a felragasztott súly középpontjának. Ez a megjelölési módszer jelentősen eltért attól, amit a szerelők eddig alkalmaztak, vagyis a “6 vagy 12 óránál” történő felerősítésnél. A berendezés egy olyan program funkcióval is rendelkezik, amelyik úgy tervezi meg a súlyok elhelyezését, hogy diszkrétan elrejtőzzenek a felni karjai mögött. A gyengébb megvilágítású szervizekben kedvelni fogják a speciális LED diódát, amely pozíciójának köszönhetően megvilágítja a „munkaterületet”, azaz a kerék belső részét.

A lézer az egyik olyan elem, amelyet a kiegyensúlyozóval kapcsolatban, mint alapvető előnyt megemlítettek a szerelők. Itt a munkasebességről van szó. A készülék gyorsan elindul, pillanatok alatt működésre kész, és a szoftvere is késedelem nélkül működik. Az olyan részletek, mint például a kesztyűvel is kezelhető nagy nyomógombos irányító panel és a fényvisszaverő szűrővel ellátott méretes monitor, amelyen nagy távolságból is láthatók a paramétereket, szintén csökkentik a kerekek kiszolgálásához szükséges időt. A védőburkolat leengedését követően automatikusan elindul az abroncs mérése. A szerelők az egyszerű program menüt is értékelték. Majdnem két hónapnyi tesztelés után már kívül-belül ismerik a berendezést.

Egy másik fontos részlet a segédfunkciók többségének tetszés szerinti szabad ki-, és bekapcsolásának lehetősége, amely fontos lehet, ha egynél több kezelő használja ugyanazt a berendezést.

Az MM-HC1024FA kiegyensúlyozó berendezés egy közepes árú gép, ezért nem vártunk tőle olyan innovatív megoldásokat, mint egy nemzetközi szakmai vásáron éppen kiállított friss terméktől. Mindenek előtt azt akartuk ellenőrizni, hogy minden megbízhatóan működik-e. Kíváncsiak voltunk az automatikus, elektronikus távolság-, átmérő-, és felni vastagságmérőre. Megkérdeztük a szerelőket, mi a véleményük róla. Azt a visszafogott véleményt kaptuk, hogy “elég pontos.” A legtöbb esetben a mérőrendszer segítette szerelők munkáját, de nem győzte meg őket eléggé ahhoz, hogy vakon megbízzanak a jelzéseiben. Hiba esetén érdemes volt újra felszerelni a kereket a berendezésre, vagy jobb volt manuálisan megadni a paramétereket.

Főbb előnyei:

 • lézeres jelölő
 • gyors működés
 • kényelmes kezelőpanel gombokkal
 • munkamegkönnyítő tároló-, és fogasrendszer
 • nagy LED monitor
 • LED diódás megvilágítás
 • könnyen olvasható egyszerűen használható szoftver

Hátrányai:

 • esetlegesen előforduló hibák az automatikus méréseknél

A tesztünket összefoglalva a szervizben dolgozó kollégák elismerték, hogy a Magneti Marelli gépeken végzett munkát pozitív élményként élték meg. Jelentős javulást tapasztaltak a korábban használt berendezéshez képest. Értékelték a segítséget a berendezések telepítésekor, valamint a Magneti Marelli oktatóinak tanácsait, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy a vállalat felelősséget vállal az értékesített termékeiért. Végül rátértek… a gépek megjelenésére. A szerelők szerint jó benyomást tesznek a vevőkre, sokaknak felkeltette az érdeklődését. A szürkés-fekete színösszeállítás optikailag elfedi a szervizben a gumiabroncsok kezelése során elkerülhetetlen szennyeződéseket.

A teszt elején arra vállalkoztunk, hogy megtaláljuk a választ a kérdésre: kedvező minőség/ár aránnyal rendelkező gépeknek bizonyulnak-e a Magneti Marelli kiegyensúlyozó és összeszerelő berendezések? Véleményünk szerint a konkurens cégek árlistáit és ajánlatait figyelembe véve nagyon kedvezők ebben a kategóriában. De az árak még ennél kedvezőbbek is lehetnek, ezért arra bátorítjuk az olvasót, hogy vegyék fel önállóan a kapcsolatot a Magneti Marelli gumiabroncs kiszolgáló berendezések forgalmazóival.

Forrás: https://hu.motofocus.eu/

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top