fbpx

AZ INDUKCIÓS HEVÍTÉS

2020-05-12T14:49:49+02:002020. május 13.|Címkék: |

0

Minden elektromos vezető, amelyen periodikusan változó áram folyik keresztül, váltakozó elektromágneses teret hoz létre maga körül. Amennyiben ebbe a kialakult térbe egy másik vezetőt (munkadarabot) helyezünk, akkor abban is váltakozó elektromos áram indukálódik. Az így indukált váltakozó áram hatására a munkadarab felhevül. Ezt a jelenséget kihasználva alkották meg az indukciós hevítő berendezéseket. Gyakorlati felhasználása során az elsődleges vezető maga az indukciós hevítő, a másodlagos vezető pedig a hevítendő munkadarab.  A felmelegedés mértéke (nem ferromágneses anyagok esetén) az érintett részek fajlagos vezetőképességétől és a keresztmetszettől függ. Ferromágneses anyagoknál intenzívebb a folyamat, itt a periodikus át mágneseződésből adódó hő (hiszterézis) is hozzáadódik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előnyei:

  • Mivel az indukált áram a munkadarab felületi rétegében folyik, ezért csak az a terület hevül fel jelentősen. Ennek a rétegnek a „mélysége” szabályozható a gerjesztő áram frekvenciájával. Minél magasabb a frekvencia, annál vékonyabb felületi réteg fog felhevülni.
  • A munkadarabban az indukált áram, csak az induktor hevítő fejének közvetlen közelében alakul ki. A különböző kialakítású hevítő fejek használatával pontosan csak a kívánt rész hevíthető.
  • Nincs szükség közvetlen érintkezésre a hevítő és a munkadarab között. Az indukciós hevítés hatására a hő közvetlenül a munkadarabban képződik.
  • Az indukciós hevítéssel elérhető fajlagos teljesítmény jóval nagyobb, mint az egyéb hevítési eljárások esetében, ezért jóval energiatakarékosabb is.
  • Mivel csak a felület hevül fel, ezért ipari felhasználás során speciális hőkezelés is végezhető ezzel az eljárással. Könnyen és pontosan szabályozható, kis helyigényű és környezetbarát.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top