fbpx

Chicago Pneumatic, a levegős szerszámok úttörője

2019-09-11T17:14:44+02:002019. szeptember 12.|Címkék: , , |

0

A levegős szerszámok története szorosan kötődik a Chicago Pneumatic nevéhez. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a világ légszerszám gyártása folyamatosan a Chicago Pneumatic mögött kullogott, és leste minden lépését. A mai légkulcs gyártás is jó részt, az általuk szabadalmaztatott megoldások, eljárások alapján történik.

A cég története

 

A Chicago Pneumatic története 1889-ben John W. Duntley fejéből pattant ki, akinek az lebegett a szeme előtt, hogy olyan szerszámokkal lássa el az építő ipart, amelyek beszerzése nehézkes, vagy nem is lehetséges.

 

1894-ben megalapította a Chicago Pneumatic Tool Company-t, ez még csak egy iroda volt Chicagóban. Az első gyártó üzeme a Boyer Machine Shop volt, St. Louis-ban.

 

1901-ben, Duntley találkozott az acél mágnás Charles M. Schwab-al, aki jelentős összegeket fektetett be a vállalatba.

Még abban az évben, December 28-án, a társaság szabadalmaztatta első egy szelepes pneumatikus légkalapácsát.

 

1904 volt a terjeszkedés első éve. Irodák nyíltak Angliában, Kanadában és Németországban, és az új termékvonalak már a kidolgozott rendszer szerint kerültek bevezetésre, a két fő irány a légszerszámok, és a különböző fúrók.

 

1911 Megkezdődik a benzin üzemű CPT “kis óriás” teherautók gyártása. Ügyfeleik a teherautókon is szereplő Coca-Cola Co., Standard Oil Co. és a St. Louis Cardinals voltak.

1912-ben a cég a kompresszorokkal is befutott, és piacvezetővé vált.

1925-ben a CP elkezdte a forgó olaj-fúró berendezések gyártását.

 

1939-ben tervezték meg és gyártották le a világ első ütve csavarozóját (pneumatikus és elektromos változatban is).

 

A CP kifejlesztette a “forró szegecselő” gépét, válaszul a háborús igénykere, mely a szegecseket több mint 500 °C-os hőmérsékletre hevítette, majd több mint 45 000kg / 2,54 cm²-es nyomással alakította ki a szegecs végleges fejformáját. A gépet Detroitban gyártották, és az összes repülőgép gyárban ez került bevezetésre.

1969-ben a Chicago Pneumatic vezette be a világ első racsnis légkulcsát “CP728” melyet a Ford Motor Company részére fejlesztett ki.

 

1970-ben a CP611 ütve csavarozó gépet használták az acél szerkezetek szerelésére a World Trade Center építésénél.

Annak ellenére, hogy folyamatosan értékesítették légszerszámaikat különböző ipari szegmensekben, a nagy nyomatékú ütve csavarozókat csak az 1970-es években fedezte fel magának az autóipar.

 

1987-ben, a Chicago Pneumatic részévé vált a svéd nagyvállalat, az Atlas Copco. Az 1988-as év nagy lépés volt a cégnél, több új terméket vezettek be, mint addig bármikor.

2007-ben új technológiai központot nyitottak Franciaországban Techno Center Nantes néven.

 

2010-ben egy új, globális tervezési munka végén elfogadták a márka új színét, ami a piros-fekete lett.

 

A CP újításai folyamatosan meghatározták a légszerszám és kompresszor gyártás irányát a nagyvilágban.

Többek között az egy és két kalapácsos ütő mechanika, a nyélben levezetett levegő (nem olajozza össze a nyelet), a gyárilag a géphez mellékelt levegő elvezetéses hangtompító szerelék stb.

A vállalat jelenlegi kínálata lefedi a teljes légszerszám kínálatot, de magas minőségben gyártanak aggregátorokat mobil és fix kivitelben, hidraulikus szivattyúkat, elektromos és akkus szerszámgépeket, hidraulikus emelőket és préseket, hidraulikus és pneumatikus üzemeltetésű bontó kalapácsokat, műhelyekbe tartó bakokat, és még sok más felszerelést és szerszámot, leginkább az ipari gyártás, termelés és autójavítás területén.

 

Végezetül néhány ismertebb építkezés, ahol a Chicago Pneumatic szerszámait használták:

Lincoln alagút, New York
Triborough híd, New York
Chicago-i magasvasút rendszer
Hoover Gát, Arizona
Grand Coulee Gát, Washington
Golden Gate híd, San Francisco

(TVA) Tennessee Valley Authority projekt – energia termelő és árvíz védelmi rendszer (29 gát, és több mint 10 víztározó építése)

 

On-line katalógusok:

http://etools.cp.com/cp/ – magyar nyelven !!! (Settings/Beállítások)

  • előnyök, jellemzők
  • műszaki adatok
  • fotók
  • dokumentációk (robbantott ábrák/alkatrészek, használati útmutató, CE megfelelősségi nyilatkozatok, biztonsági adatlapok)
  • kiegészítők, alkatrészlista

https://m.cp.com/ – a fenti mobiltelefonos verziója

https://www.cp.com/en/tools/products/literature/vehicle-service – nyomtatott katalógusok pdf verziói

https://www.youtube.com/user/CPCHANNELS  – videók a használatról, bemutatók

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top