fbpx
Főoldal - Abroncs - FONTOS VÁLTOZÁS – 2021. május 1-től ÚJ Abroncs címkék

FONTOS VÁLTOZÁS – 2021. május 1-től ÚJ Abroncs címkék

2021-05-03T10:37:46+02:002021. május 3.|Címkék: , , , |

0

Az Európai Unió éghajlatváltozási politikájának egyik területe az energiafogyasztás, az üzemanyag-fogyasztás és a CO2-kibocsátás korlátozása.

A fenti célokat figyelembe véve az Európai Unió a végfelhasználók számára a következőket kívánja biztosítani:
a tudatos választás lehetőségét a gumiabroncsok megvásárlásakor, végrehajtva az Európai Parlament és az Európai Unió rendeletét.

(EU) 2020/740 rendeletet (2020. május 25.) a gumiabroncsok üzemanyag-hatékonyságra és egyéb paraméterekre vonatkozó információkkal történő címkézéséről, a 2017/1369/EU rendelet módosításáról és az 1222/2009/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről.

A módosítás a címkén feltüntetett paraméterekre és annak kialakítására vonatkozik.

Dátumok:
– 2021. április 30. előtt gyártott abroncsok –> régi címke
– 2021. május 1. után gyártott abroncsok –> új címke
*a forgalomba hozatal azt jelenti, hogy a terméket első alkalommal bocsátják rendelkezésre az uniós piacon
A változás következtében az értékesítési pontokon egy ideig kétféle gumiabroncscímke lesz kötelező érvényű.
Ami szintén fontos, hogy nem kötelező a régi gumiabroncs-címkék eltávolítása a termékekről!

Milyen abroncsokra vonatkozik a rendelet?
– C1 osztály: személy/4×4/SUV gumiabroncsok személygépkocsikhoz;
– C2 osztály: kisteher gumiabroncsok (C)
– C3 osztály: nagyteher gumiabroncsok

A gumiabroncs-osztályokra vonatkozó részletek a 2009. július 13-i 661/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben találhatók.

Az új címke elemei:

 1. gumiabroncs QR-kód (EPREL adatbázis)
 2. üzemanyag-hatékonyság (betű A-tól)
 3. nedves tapadás (betű A-tól E-ig)
 4. gördülési zaj (dB-ben) (betű A-tól C-ig)
 5. téli abroncs minősítés ikon – 3PMSF
 6. jeges tapadás index ikon

A legfontosabb változások:

 • Üzemanyag hatékonyság – a skála A-tól E-ig terjed (előzőleg: A – G).
 • Nedves tapadás – skála A-tól E-ig terjed (előzőleg: A – G).
 • Külső gördülési zaj osztályok és mért érték – decibelben (dB) és a skála A-tól C-ig terjed (előzőleg a hanghullámok ikonja volt)
 • 3PMSF ikon – a címkén feltüntetett információ arról, hogy a gumiabroncs rendelkezik-e téli jóváhagyási tanúsítvánnyal.
 • Jeges tapadás index ikon – a címkén feltüntetett információ arról, hogy a gumiabroncs megfelel-e a jeges tapadási követelményeknek.
 • QR-kód – a címkén elhelyezett QR-kód beolvasása után a felhasználó az európai EPREL adatbázisba kerül, ahol hozzáférhet a címkesablonhoz és az adott termék adatlapján szereplő információkhoz.
 • Termékinformációs lap – új dokumentum, amely részletesen tartalmazza az abroncsparamétereket, amelyek megtalálhatók az EPREL adatbázisban.
 • A címkézési követelményt kiterjesztik a C3 típusú (nagyteher) gumiabroncsokra (2021).

EPREL:
Az energiacímkézés európai termékadatbázisa – az úgynevezett: EPREL DATABASE.
Az információkat a gumiabroncs-gyártóknak kell megadniuk, és az adott gumiabroncs címkéjén található QR-kód beolvasása után állnak rendelkezésre.

A gumiabroncs-forgalmazók (eladók) kötelezettségei (rendelet 6. cikkely):

 • Az értékesítés helyén a gumiabroncsokon matrica formájában a II. mellékletben meghatározott követelményeknek megfelelő, a Szállító által a 4. cikk (1) bekezdésének a) pontja szerint biztosított, jól látható helyen és teljes egészében olvasható gumiabroncscímkét helyezzen el, és a terméktájékoztató rendelkezésre álljon, kérésre nyomtatott formában is (6. cikk, 1. pont).
 • A forgalmazók biztosítják, hogy amennyiben az eladásra kínált gumiabroncsok az eladáskor nem láthatók a végfelhasználó számára, az eladás előtt átadják a végfelhasználónak a gumiabroncs címkéjének egy példányát.
 • A forgalmazóknak biztosítaniuk kell, hogy egy adott gumiabroncstípusra vonatkozó minden vizuális reklámban szerepeljen a gumiabroncs címkéje. Egy adott gumiabroncstípusra vonatkozó internetes vizuális reklám esetében a forgalmazók a gumiabroncs címkéjét egy beágyazott kijelzőn is elérhetővé tehetik. A forgalmazók biztosítják, hogy az adott gumiabroncstípusra vonatkozó minden műszaki promóciós anyagon szerepeljen a gumiabroncs címkéje, és tartalmazza a IV. mellékletben meghatározott információkat.
 • A telemarketing alapú távértékesítéssel rendelkező forgalmazóknak tájékoztatniuk kell a végfelhasználókat a gumiabroncs címkéjén szereplő paraméterek besorolásairól és hogy a termékismertetőhöz egy szabadon hozzáférhető weboldalon keresztül, valamint nyomtatott példányt kérve férhetnek hozzá.
 • Ha a vizuális reklámban feltüntetik az adott gumiabroncstípus árát, a gumiabroncs címkéjét az árjelzés közelében kell feltüntetni. A forgalmazók a gumiabroncscímkét egy adott gumiabroncstípushoz beágyazott kijelzőn is elérhetővé tehetik.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top