Főoldal - Abroncs - ÚJ EURÓPAI ABRONCSOK CÍMKÉZÉSÉRE VONATKOZÓ RENDELET

ÚJ EURÓPAI ABRONCSOK CÍMKÉZÉSÉRE VONATKOZÓ RENDELET

2021-04-07T08:11:28+02:002021. április 7.|Címkék: , , , |

0

Új EU-s gumiabroncscímke kerül bevezetésre, amely még több információt nyújt a fogyasztóknak

Miért szükséges a változtatás?

Üzemanyag hatékonyság : az EU éghajlat- és energiapolitikájának sarkalatos pontja, célja az energiafogyasztás drasztikus csökkentése.
A szállítmányozás az energiafogyasztás 1/3-át teszi ki az EU-n belül, és a 2015. évi CO2-kibocsátás 22%-ának felelt meg.
A gördülési ellenállás miatt az abroncsok a jármű üzemanyagfogyasztásának 20%-át teszik ki.
Az EU szeretné még jobban kiemelni az abroncsok hozzájárulását az energia iránti kereslet alakulásához, és ezért létrehozott egy új abroncscímkézési rendszert a fogyasztók hatékonyabb tájékoztatására.

Főbb változások:

Részleges újrabeosztás : a beosztás 7 osztályról 5 osztályra változik
• Új információ : 3PMSF jelölés & Ice Grip (jégtapadás) jelölés (téli jelölések)
• Beszállítók : az osztályozási és műszaki adatokat jelenteni kell a nemzeti hatóságoknak és be kell vezetni az európai EPREL adatbázisba (ami a matricán található QR-kódon keresztül érhető el)
• Új : Termékismertető adatlap- az EPREL adatbázisban érhető el
• A címkézés kiterjesztése teherautó-abroncsokra (2021) és újrafutózott abroncsokra (2022)
• A piaci ellenőrzés szigorítása a tagállamok és az Európai Közösség által

Új leírás és jelölés

Abroncs QR-kód (EPREL adatbázis)
• Gördülési ellenállás A-tól E-ig
• Nedves tapadás A-tól E-ig
• Zajszint : dB + egyégben betűjel A-tól C-ig
• 3PMSF jelölés
• Ice grip (jégtapadás) jelölés
Megjegyzés : A jégtapadási teljesítményt megbízható, pontos és reprodukálható
módszerekkel, így például adott esetben nemzetközi szabványok alapján vizsgálják, az általánosan elismert legmodernebb módszerek figyelembevételével.

EURÓPAI TERMÉKJEGYZÉK ENERGETIKAI CÍMKÉZÉSI ADATBÁZISHOZ (EPREL) az abroncsgyártók által feltöltött és az abroncscímkéken lévő QR-kódon
keresztül elérhető adatok:

A szállító neve vagy védjegye, címe, elérhetőségei és egyéb jogi azonosítója
Gumiabroncstípus-azonosító*
A címke elektronikus formátumban (osztályozás)
A Termékismertető adatlap elektronikus formátumban

 

  • A címke új kialakítása közérthetőbben osztályozza a fékezést, a gördülési ellenállást és zajkibocsátást
  • Az egyes gumik EU-s címkeinformációit QR-kód segítségével lehet lehívni

2021 májusában új gumiabroncscímke kerül bevezetésre annak érdekében, hogy a fogyasztók átfogóbb tájékoztatást kaphassanak a gumiabroncsok különböző jellemzőiről. Az új címkén a gördülési ellenállás és a vizesúttesten való fékezés új szerkezetű osztályozást kapott, míg a zajteljesítményt ezentúl a decibelek száma, és az ennek megfelelő A, B vagy C betűk jelzik. A végfelhasználók a címkén található QR-kód beolvasásával a választott gumiabronccsal kapcsolatos további információkhoz is hozzáférhetnek egy uniós adatbázisban.

Egy másik újítás két olyan piktogrammal kapcsolatos, amelyek jelzik, hogy az adott gumiabroncs havas körülmények közötti tapadása megfelel-e az EU-ban alkalmazott típusjóváhagyási előírásoknak (azaz a „hópehely-tesztnek”), valamint olyan szegecs nélküli abroncsról van-e szó, amely az új ISO szabványnak megfelelő jégen való tapadást biztosít.

2021 májusától a nagy teherbírású haszongépjárművek gumiabroncsai (C3 osztály) esetében is elérhetővé kell tenni az EU-s gumiabroncscímke adatokat.

Az új címkén az A-C-ig terjedő osztályok változatlanok maradnak. A személygépkocsik és kisteherautók által használt C1 és C2 típusú gumiabroncsok esetében a korábban a gördülési ellenállás és a vizesúton való tapadás szempontjából az E osztályba tartozó abroncsok most a korábban üresen álló D osztályba kerülnek, amíg a korábban az F és G osztályba tartozókat most az E osztályba sorolták át. Ennek köszönhetően a címke egyértelműbbé és könnyebben érthető lesz.

A fogyasztók az abroncscímke jobb felső sarkában megjelenő QR-kód beolvasásával letölthetik az egyes gumiabroncsokról szóló további információkat. A QR-kód az adott termék EPREL adatbázisban (energiahatékonysági címkézés európai terméknyilvántartása) szereplő adatlapjára viszi az érdeklődőket, ahol a gumiabroncs összes címkeértéke mellett az adott modell gyártásának kezdete és vége is megtekinthető.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top