Egyre több magyar autós vásárol négy évszakos abroncsokat

Avagy, a Covid-19-járvány az abroncs használati szokásokat is megváltoztathatja? A Bridgestone szakértői megválaszolják a kérdést!

2020-ban nagyon megugrott a négy évszakos gumiabroncsok iránti kereslet Magyarországon, ami a Bridgestone szakértői szerint összefüggésben lehet a koronavírus-járvány miatt elrendelt utazási korlátozásokkal.

Ez év januárja és augusztusa között mintegy negyedével nőtt a négy évszakos abroncsok iránti kereslet hazánkban, ugyanezen időszak alatt a nyári és téli gumik eladásai 6-10 százalékkal csökkentek.
Az Europool adataiból az olvasható ki, hogy míg a teljes abroncspiac az elmúlt öt évben lassú emelkedést, az utóbbi másfél évben pedig már stagnálást mutat, addig az egész évben használható gumik iránti kereslet folyamatosan növekszik, nemcsak idehaza, hanem külföldön is.

A 4 évszakos témával kapcsolatban több cikk született az utóbbi időben nálunk is, sokat foglalkozunk vele, hiszen a négyévszakos gumik iránti kereslet vitathatatlanul nőtt az utóbbi időben. Talán az sem véletlen, hogy 2016 óta először idén készült négyévszakos gumiabroncs teszt az ADAC által. A jelenséget a piac egyöntetűen észrevette és idomul hozzá.

bridgestone 1

A minden évszakban használható abroncsok eladási aránya júliusban kiugró volt (8,5%, ez majdnem duplája az egy évvel korábbi értékesítési aránynak), és augusztusban is átlagon felüli maradt ez a szám (6,9%). Ha kitekintünk a határainkon túlra, akkor azt látjuk, hogy a lengyeleknél a 2020-as arány már 12 százalék felett jár, Németországban pedig idén először tudta átlépni a 20 százalékot.

Az autósok ősszel rendszerint téli gumit szoktak venni, ám a koronavírus-járvánnyal összefüggő hazai és nemzetközi utazási korlátozások miatt többen is úgy dönthetnek, hogy négyévszakos mintázatra váltanak, ha már a megszokottnál kevesebbet lehet autózni. Cserébe tavasszal megspórolnak maguknak egy újabb abroncscserét, hiszen a téli időszakban megkímélt gumik még nyáron is használhatók lesznek.

A Bridgestone-nál azt tapasztaljuk, hogy az autótulajdonosok egyre inkább nyitnak a négy évszakos abroncsok irányába. Egyrészt az autós utazások számának és távolságának korlátozások miatti csökkenése hosszú távon a költséghatékonyabb alternatíva felé tereli az autósokat, másrészt az elmúlt években megjelenő új fejlesztésű keverékek megbízható teljesítményükkel egyre inkább elnyerik a bizalmukat” – nyilatkozta Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Europe NV/SA, Magyarországi Fióktelepének személygépjármű-abroncs üzletágvezetője.

bridgestone 2

A legfontosabb tudnivalók a négyévszakos mintázat megvásárlása előtt:

– A four-season gumik 4mm-es profilmélység felett tekinthetők télinek, amennyiben a hópihe jelölés is rajtuk van, 4mm alatt már csak nyári körülmények között használhatók biztonságosan, de maximum 3mm-es profilmélységig javasoljuk azt is.
– Az átlagos vezető számára készültek, az egész évre tervezett gumiabroncsok futófelületének mélysége mérsékelt, és olyan gumi keverékekkel rendelkezik, amelyek hosszabb futófelületet biztosítanak, mint a sekélyebb futófelületű nyári gumik
– A négyévszakos gumiabroncsok meleg időben is jól teljesítenek, de kevésbé tudnak tapadni, mint a nyári gumiabroncsok, így feláldozzák a kormányzási, fékezési és kanyarodási képességüket. Ez a kompromisszum szükséges ahhoz, hogy a minden évszakra használt gumiabroncsok elfogadható teljesítményt biztosítsanak enyhe téli körülmények között is.

Kiknek nem ajánljuk a négyévszakos gumiabroncs használatát?

– Azoknak, akik sokat autóznak, nagy utakat tesznek meg rendszeresen.
– Azoknak, akiknek minden körülmények között menniük kell, nem tehetik le az autót azokon a napokon, amikor tényleg nagy hideg vagy hó van.
– Azoknak, akik néha-néha szívesen használnák az autójukat bátor üzemmódban, szeretnek az átlagosnál gyorsabban haladni és sportosabban vezetni.

Kinek ajánljuk a négyévszakos gumiabroncs használatát?

– Azoknak akik évente legfeljebb 8-10 ezer kilométert autóznak.
– Azoknak, akik gépjárműjének teljesítménye nem haladja meg a 160 lóerőt.
– Azoknak, akik nem vezetnek sokat télen, illetve havas, jeges úton nélkülözni tudják autójukat.
– Azoknak, akik havonta átlagosan csak egyszer tankolnak.
– Azoknak akik legfőképp városban használják az autójukat.

Forrás:
bridgestone.eu, bhpgumi.hu

2021.03.25.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat