fbpx

Kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének a nyári defektek

2019-07-25T18:08:17+02:002019. augusztus 16.|Címkék: , , , |

0

A nyár folyamán autósok ezrei indulnak útnak a népszerű üdülőhelyek felé. Az ORKF-OBB, a Continental és a Magyar Autóklub összegyűjtötte a legfontosabb tanácsokat a nyaralni induló autósok számára.

Nyáron is kiemelt figyelmet kell fordítani a gumiabroncsok állapotára, hosszabb utazás előtt, nem elég azokat csupán szemmel ellenőrizni – derült ki az ORFK-OBB, a Continental és a Magyar Autóklub mai, közös sajtótájékoztatóján.

„Az autósok többsége nem rendelkezik kellő ismeretekkel arra vonatkozóan, hogy melyek azok a biztonsági lépések, amelyeket meg kell tenni, ha defekt miatt kényszerülnek megállni az út szélén, vagy a leállósávban” – hívta fel a figyelmet Óberling József az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, ORFK-OBB ügyvezető elnöke. Amennyiben a sofőr úgy érzékeli, hogy defekt miatt meg kell állnia, akkor nem szabad megfeledkeznie az ilyenkor szükséges biztonsági intézkedésekről. A bajba jutott autósnak először be kell kapcsolnia az elakadásjelzőt, ezt követően pedig szükséges gondoskodnia az elakadást jelző háromszög felállításáról.

„A gépjárműből való kiszállás előtt nem szabad megfeledkezni a láthatósági mellény felvételéről sem, illetve fontos meggyőződni arról, biztonságoson megoldható-e a kiszállás, hiszen, ha az adott útszakaszon nem áll rendelkezésre leálló sáv, akkor fokozottan oda kell figyelni az esetlegesen érkező autókra” – hívta fel a figyelmet az ORFK-OBB ügyvezető elnöke. Hozzátette: lakott területen belül 50, lakott területen kívül 100, autópályán pedig 150 méterre kell felállítani a háromszöget a defektet szenvedett gépjármű után. Ezt követően az autósnak lehetősége nyílik mérlegelni, hogy segítséget hív, vagy saját maga gondoskodik a probléma megoldásáról.

Pótkerék felszerelése biztonságosan

Amennyiben valaki az utóbbi mellett dönt, akkor először ajánlott ellenőrizni a pótkereket, valamint azt, hogy van-e emelő a csomagtartóban. „A kerékcserét a kézifék behúzásával és a jármű sebességbe rakásával kell kezdeni. Ezt követően lazítsuk ki a kerék csavarjait, majd emeljük meg az autót az emelő segítségével, végül pedig teljesen csavarjuk ki a csavarokat. A sérült kerék levétele után helyezzük fel a pótkereket és gondoskodjunk a csavarok megfelelő meghúzásáról” – hívta fel a figyelmet Menkó Illés, a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője. Hozzátette: a szükségpótkerékkel nem szabad 80 km/óránál nagyobb sebességgel közlekedni, hosszú távon pedig semmilyen esetben sem helyettesítheti a lecserélt kereket.

A legtöbb új autóban már nem az alapfelszereltség része a szükségpótkerék, így általában valamilyen gumiabroncs javítókészlet áll rendelkezésre. A Continental által kínált ContiMobilityKit egyszerűen alkalmazható, szükség esetén mindössze csatlakoztatni kell a 10 amperes kompresszort a szivargyújtóhoz, majd a csatlakozó csövet rá kell helyezni a defektes kerék szelepére. Ezt követően rá kell csavarni a tömítőanyagflakont a kompresszorra, majd belepumpálni a tömítőanyagot és a levegőt az abroncsba. Miután a gumiabroncsot megfelelő nyomásra fújta fel a kompresszor, a sofőr ezzel a megoldással akár 200 kilométert is megtehet, legfeljebb 80 km/órás sebességgel haladva. „Ezáltal könnyen eljuthat a szerelőműhelybe vagy az erre szakosodott abroncskereskedőhöz, ahol a gumiabroncsot haladéktalanul kicserélik egy újra” – emelte ki Menkó Illés.

Fontos a megfelelő abroncs nyomás

„A nyári szezonban több ezer autós indul útnak a népszerű üdülőhelyek felé. Mindenki szeretné a nyaralását gondtalanul megélni, azonban ehhez kiemelt figyelmet kell fordítani az autó műszaki állapotára. A gumiabroncsok terén nem elegendő csupán a vizuális ellenőrzés, hiszen egy nyaralás esetén a szokásosnál nagyobb igénybevételnek vannak kitéve” – hangsúlyozta a rendezvényen Hatala József, a Magyar Autóklub (MAK) elnöke. Az abroncs megfelelő levegőnyomása döntő szerepet játszik az élettartam, a gazdaságosság, a menetdinamika és mindenekelőtt a biztonság kérdésében.

„A gumiabroncsgyártók és a független intézetek vizsgálatai azt mutatják, hogy a gépkocsivezetők több mint a fele az előírtnál alacsonyabb levegő nyomású gumiabronccsal közlekedik” – tette hozzá a MAK elnöke. A gyártók által javasolt optimális érteket a tanksapka belső oldalán találhatják meg az autótulajdonosok és az ezzel kapcsolatos táblázat tartalmazza a jelentősen megterhelt autóra vonatkozó abroncsnyomás értéket is. A beépített gumiabroncs-nyomás ellenőrző rendszer (TPMS) 2014 óta kötelező az új személyautóknál.

Segítenek a kopásjelzők

A gumiabroncsok vizsgálatánál ugyancsak kiemelt figyelmet kell fordítani a profilmélységre. Mindebben az autósok segítségére lehetnek a mintázati kopásjelzők (TWI), vagyis az abroncs teljes kerületén, a hosszirányú futófelületi csatornákon belül egyenlő távolságban elhelyezkedő keresztbordák, amelyek akkor kerülnek egy szintbe a mintázat felületével, ha a fennmaradó profilmélység a törvényi szintben előírt 1,6 mm-re csökken. „A Continental ugyanakkor azt javasolja, hogy már 3 mm-es profilmélységnél gondoskodjanak az autósok a nyári abroncsok cseréjéről, mert a vizsgálatok azt mutatják, hogy az ennél kisebb profilmélységgel rendelkező gumiabroncsokkal jelentősen megnő a fékút hossza vizes útfelületen történő fékezéskor” – emelte ki Menkó Illés, a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője.

Az ORFK-OBB, a Continental és a Magyar Autóklub azt tanácsolja a nyaralni indulóknak, hogy az autók megfelelő felkészítése mellett vigyenek magukkal elegendő folyadékot és nem romlandó élelmiszereket, mert a hosszabb utakon előfordulhatnak jelentősebb ideig tartó, kényszerű várakozások.

A Continental úttörő technológiákat és szolgáltatásokat fejleszt a fenntartható és hálózatba kapcsolt személy- és áruszállítás számára. A cégcsoport nap, mint nap jelentős mértékben járul hozzá a közlekedésbiztonság javításához és a globális klímavédelem megvalósításához. Mindezt a fékrendszerek, autó hajtáslánc- és vasúti kocsik futómű komponenseinek gyártásával, valamint járműelektronikai, műszaki elasztomer termékek és gumiabroncsok fejlesztésével valósítja meg. Az 1871-ben alapított technológiai vállalat nemzetközi autóipari beszállítóként, abroncsgyártóként és ipari partnerként biztonságos, kényelmes, személyre szabott és megfizethető megoldásokat kínál. 2018-ben a konszern öt divíziója, a Chassis & Safety, az Interior, a Powertrain, a Tires és a ContiTech együttesen 44,4 milliárd euró forgalmat ért el, és jelenleg 60 országban több mint 244.000 munkavállalót foglalkoztat. További információt a www.continental-corporation.com  weboldalunkon talál.

A Continental Magyarországon

A Continental Magyarországon jelenleg öt vállalattal, hét gyárral képviselteti magát, és a bérelt munkaerővel együtt közel 8.000 munkavállalót foglalkoztat. Öt divíziója (Interior, Chassis & Safety, Powertrain, ContiTech, Tire) végez gyártó- és szoftverfejlesztési tevékenységet Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán. A Gumiabroncs divízió 1991 óta van jelen a magyar piacon értékesítési irodával és regionális abroncsraktárral. A vállalat 2018 májusában Budapesten megnyitotta mesterséges intelligencia központját (ADAS), ősszel pedig Debrecenben letette új, elektronikai gyárának alapkövét, mely 2020-ban kezdheti el a termelést.

Gumiabroncs divízió

2015-ben a Gumiabroncs divízió a világ 24 helyszínén jelen lévő termelő, fejlesztő és kereskedelmi egységei közreműködésével, több mint 49.000 munkatárs részvételével közel 10,4 milliárd eurós forgalmat ért el. A világ egyik vezető abroncsgyártójaként a Continental a széles termékportfoliójával, illetve a folyamatos fejlesztéseivel jelentős mértékben hozzájárul a gazdaságos és környezetbarát mobilitás fenntartásához.

Motorabroncs-üzletág

A Continental a vezető motorabroncs gyártók között található. A motorabroncsok fejlesztése, tesztelése és a német gyártás a Hessen-tartományban lévő Korbachban történik. A Continental túra-, túra sport-, sport-, endúró-, cruiser-, scooter-, valamint könnyű motorkerékpárok számára gyárt gumiabroncsokat. Emellett első szerelésként számos gyártó, köztük a BMW, Husqarna, KTM és Moto Guzzi cégeknek szállít rendszeresen gumiabroncsokat. A Continental motor gumiabroncsokat leginkább Európában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban készülő motorkerékpárokra szerelik fel. www.conti-moto.com

Személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncs üzletág

A Continental Európa egyik vezető abroncsgyártója a személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncsok területén, valamint a világ negyedik legnagyobb gumiabroncs-gyártója a személygépjármű-abroncsok elsőszerelés és utánpótlás piacán. A Continental a prémiumkategóriás abroncsok fejlesztése során
a biztonságot befolyásoló tulajdonságok optimalizálására és a gördülési ellenállás minimalizálására helyezi a hangsúlyt. További információt a www.continental.hu weboldalunkon talál.

Haszongépjármű-gumiabroncs üzletág

A Continental Haszongépjármű-gumiabroncs üzletága a világ egyik legnagyobb gyártójának számít
a tehergépjármű-, az autóbusz- és a speciális haszongépjármű-gumiabroncsok területén. További információt a www.continental.hu weboldalunkon talál.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top